![]() |
|
|
|||||||
| Genel Kültür Genel kültürünüzünü arttıracak,güncel bilgileri burada bulabilirsiniz...... |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Aktif Üye
![]() |
1. Kutlu günler ve Geceler Bahsi : Kuran sadece bir geceyi değer li kılar KADİR GECESİ. rasulullah ramazanın gelme sürecinde Allahla başbaşa kalışlarını artırması ve ramazanın değerinin bilinmesi gerektiği sarfettiği sözler sebebiyle süreçte ŞÜKRAN GÜNÜNE çevrilen kandillerimiz olmuş. İçeriği boşaltılmış, anlamsızlaştırılmış hristiyanların kutsal günleri-geceleri ne çevrilmiş bir değer halini almış. Şiddetle uzak duruyorum. Kültürün dinininden sakınıyorum. Daha çok KAYNAĞA nisbeten kurana nisbeten yaşıyorum. Sapma açım azalıyor. Taklit etme psikolojisi yenikliğin, ezilmişliğin bir getirisi. Toplumlar güçlü-baskın toplumları taklit ederler. Bu bir sosyal hastalıktır. Kendilerinden bilgi-zenginlik-güç olarak daha gelişmiş olan toplumları tüm boyutları ile taklit edemeyen ezik toplumlar taklit edebilecekleri her şeylerini taklid ederler. Dolayısı ile bize taklitçisi olduğumuz batıdan sadece AHLAKSIZLIK ve Dini rituallerde onlara benzemek kalıor. Zira bilgi olarak onlara kafa tutabilecek durumda değiliz. Bizde neyi taklid ederek onlara beneyebiliriz diyerek onların değerlerini kendimize indiriyor bu değerlerle hayatlarımız - kutsallarımız inşa ediyoruz. KUTLU DOĞUM HAFTASI bu kispede türetilmiş bir eziklik psikolojisinin hayata yansımasıdır. Şiddetle kınıyorum. Hadislerde-ayetlerde-siyerde (hz Muhammedin hayatı ) okuduğum Peygamber bugün olsa bu tür işleri ağır bir dille eleştirir. Kınardı... bu yapılanlar dinlerini hayatlarından soyutlayan kesimin belki bir nebze günah çıkartmasıdır... Neden günler ve gecelere o denli önem gösterilir. Bir dini ritüalimiz olan İTİKAF mefhumu hiç bilinmez kaldı ki Rasulullahın terketmeden ifaa ettiği bir sünnetidir. 10 günü kapsar bu on gün içerisinde kadir geceside vardır. bileniniz varmı? şu anda... 2. İçerik azlığı : Bir sürü gün-gece yi bayraklaştırarak hayatımızı dini öğlerle süslüyoruz. Peki neden içerikleri yok. mesajlar atılır telefonlar açılır " şükran gününüz kutlu olsun " edasında. Kanidliniz mübarek olsun denir. ?? Bu nasıl bir muamma. Berat gecesi nedir? Beraat nedir? Mirac gecesi nedir? Mirac nedir? Regaib kandili nedir? Regaib nedir? Kadir gecesi nedir? Kadir nedir? bunlar cevaplanmalı Bunlar bir dini ritüal ise dine atfen Hz Muhammed nasıl ifaa ederdi. Biz nasıl ifaaa ediyoruz. TRT den naklen ilahiler-dualar varsa iki gözyaşı ( pehhh ) sonra gece bitti? Saat kaçta bitiriyorsunuz geceyi. Ayrıca neden gece? bir sürü soru sorası geliyor insanın... 3. Din algısı : Kim nederse desin ben de bu ülkenin-kültürün bir ferdi olarak bireylerin DİN algısının ne kadar NAKIS-EKSİK olduğunu bilirim. Kuşaklarca İSLAM üzere yaşamış hatta bu sebeple ölmüş bir milletin bir kültürün çocukları olarak neden dini değerlerimiz dejenere ediliyor ve biz bunları dejerenasyonunda NESNE olarak kalıyoruz. Aklımızı yitirdik mi? SORGULAMA yetimiz yok mu? Hep söylüyorum bize DİN algısı Hristiyan kaynaklardan aktarıldı bu sebeple Klisenin ( hrsitiyanlığın ) oluşturduu din kavramı ile islama yaklaşılıyoruz. Dolayısı ile çok büyük bir ZULM içerisindeyiz. Cumalarımız PAZAR ainlerine çevrilmiş. Kutsal gün-geclerimiz ŞÜKRAN günü-gecesi gibi. Hayatımıza etki etmeyen bir kitab -ki tamamen hayata indirgenecek sözlerden ibaret. İslamda din adamı yokken yine hristiyanlıktan ithal etmişiz din adamı kavramını. Dini kıyafetler felan. felan felan ... Gördükçe midem bulanıyor. Bu ne ZİLLET nasıl din algısı. Allah değer vermiş, önemsemiş, ilgi göstermiş 600 sayfalık bir kitab indirmiş. biz onu indirene değer verdiğimizi iddaa ederek ona değer vermiyoruz, önemsemiyoruz, ilgi göstermiyoruz neden mi? Çünkü onun üşenmeden indirdiğini biz üşenip OKUMUYORUZ... (anladığımız dilde ) Sözümün sonu " Kutlu doğum haftası iyi niyetli bir BİDAT tir " Bidat dini değerlere sonradan sokulan bir iş-hal demektir. Ama doğal ithal ettiğimiz doğum günü kutlama hadisesi var. Eee birinin doğum günü kutlanacak sa buna en layık olan Hz Muhammed tir. Yada şöyle mi demeliyim Herkesin doğum gününü kutluyoruz Hz İsanın bile Hz Muhammedin doğum gününü kutlamazsak ayıp olur. Onun kini de kutlayalım gücenmesin. ( bu bir rüşvet mi? ) Ben Kuran Öğrencisiyim. Kurandan dile getirdiklerimi dinleyeceksiniz. Bazen hoşunuza gitmesede. Bazen beklentilerinizin dışında sözlerde sarfedeceğim. Hatta içinde bulunduğumuz kültürel-dinle çelişen o kadar söz sarfedecem ki şaşıracaksınız. Bu din benim dinim babamdan miras kalmadı Kaynağından öğrenirim. Sorgulayın ben detaylandırayım. Delillerimi sunayım... vesselam
|
| Teşekkür Edenler |
|
|
#2 |
|
Bizden Biri
![]() |
Eyvallah abi Biz olması gerektiği gibi değil de kendimizin istediği gibi yaşıyoruz... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Aktif Üye
![]() |
İnsanların dinden beri yaşadıklarını iddaa ederken aslında HEVA-HEVES dinini yaşadıklarını bilmemeleri ne kadar üzücü. Cahili arablarda HUBEL putu vardır. Bir kişi bir iş yaparacağı zaman bu putun önüne gelir yapacağı iş için ne yapması gerektiğini düşünür aklına ( işine) o anda ne gelirse onu yapardı. Putperestin tavrında bir samimiyet seziyorum. Adam en azından Bu halinin bir TAPINIŞ-KULLUK olduğunu bilmiş ve onu simgeleştirip DİNSEL bir öğe haline getirmiş... İşte HEVA-HEVES dini. Bu İSTEDİĞİNİ YAPMA demek değilmidir? İnsanlar DİNLİ yaşadıklarının şuuruna varsınlar. İnsanlar ŞUURLANSINLAR. Hayatlarının FAİLİ olsun lar. Bak neler değişecek ozaman. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adlı bir metin yayınlaıştım. O nu da bu eksenli yazmıştım. Birileri ÖZGÜR olduklarını iddaa ederken ESİR olduklarının bilincinde değiller. kimisi KÜLTÜREL DEĞERLERİN, Kimisi BENLİĞİNİN ( heva ve hevesinn ) kimisi paranın, ailenin, milletin, coğrafyanın, rengin, dilin, eşyanın, kadının yada erkeğin, evlatların, babaların .... bir sürü şeyin. Yusufun Zindan arkadaşlarına sözü ne kadar manidar 'Ey zindan arkadaşlarım, birbirinden ayrı (bir sürü) Rabler mi daha hayırlıdır, yoksa kahhar (kahredici) olan bir tek Allah mı?' Yusuf suresi 34
|
| Teşekkür Edenler |
|
|
#4 |
|
Aktif Üye
![]() Üyelik tarihi: 05.02.09
Konular: 28
Ruh Halim:
Ettiği Teşekkür: 48 26 Mesajına 38 Kere Teşekkür Edlidi |
mystery evet bir çok insan nefsi için yaşıyor çok insan yoktur nefsine hakim olabilen belki eskiden vardır ama şuan sanmıyorum eskisi gibi olcağını ..
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Konular: 1
Ettiği Teşekkür: 12 10 Mesajına 12 Kere Teşekkür Edlidi |
dinlerin hic ortaya cikmadigi bir dnya dusunmek cok zordur.cunku hersey din zeminli.insanin kendi vicdanindan kacmasi,cahilligini ortmesi,dusun yetisini gelistirmedeki tembelligi,birbirlerini kolelestirmeleri,siyasi bir amac olara kullanilmasi,hepsi din uzerinden yapilmis ve yapiliyor.herkes istedigi gibi yasiyor denilmis.keske oyle olsaydi.kavramlari kelimelere indiriyoruz.dogru,iyi gibi kavramlari dusunmeden kitap uzerinden hizlica cevap alma cabasina girisiyoruz.ahlakli olmak icin bir dine inanmak gerekmiyor bence.inananlara saygi duyuyorum.dogru,iyi,vicdan kavramlarini anlayabilmek icin dine ihtiyac duymuyorum.din karsiti birisi degilim ama dusnuce olarak soylemek sitedigim bazi seyler var.burasinin ozgur bir forum olduguna inaniyorum.arkadaslar Allah'in varligini dinler araciligiyla insanlastiriyoruz.benim gorusume gore bu yaradana yapilan bir saygisizlik.Insanin kendi tanriyla bir tutmasi.herseyi insan zeminli dusnuyoruz.Hersey bir butun ve benim Allah kavramim buna dayaniyor.bende Allahin bir parcasiyim,sizde,hersey.Insan ozgur iradeye sahip olmali,sunu,bunu yap diye kisitlayan kurallari yonetenlerde olur. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bizden Biri
![]() |
senin mesajından önceki 4 mesajda bile defalarca insan suçlanıyor. bunun amacı ahlakı geliştirmek ise insanın ahlakı ancak bir yere kadar gelişir. ayrıca bir gün bile oturup dinleri eleştiremez. aklından hep şu geçer; dinler olmazsa insanlar son derece ahlaksız olur, her türlü suçu işler, toplumu mahfeder... böyle düşünmesi normaldir. yaramazlıklarından dolayı sürekli dayak yiyen ya da sevgi eksikliğine uğrayan çocuk nasıl ki bier süre sonra ebeveynlerin olmadığı her ortamda yaramazlık serbesttir diye düşünür ve ebeveyninin haberi olmayacağını düşündüğü her yerde yine aynı yaramazlığı yapar. durum aynıdır. bu saplantılı suçlama devam ettikçe insanoğlu durup yaptıklarından ders çıkarmaz ya da başkalarını anlamak için yeterince empati geliştiremez. psikolojideki ahlak kuramları bunu çok güzel açıklıyor.
tövbekar iktisatçı! [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|